Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του παιδιού. Είναι ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, ακόμη κι όταν δεν έχει αναπτύξει πλήρως την ικανότητα έκφρασης μέσω λέξεων. Οι νότες θα γίνουν ο δικός του οδηγός και η πρώτη βάση, για να κατανοήσει αργότερα τις βαθύτερες έννοιες της ζωής.
Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, παρουσιάζουν βελτιώσεις ακόμη και στις μαθηματικές τους ικανότητες. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά μαθαίνουν να τοποθετούν από μικρή ηλικία σε μια σειρά τα δεδομένα και τις εικόνες, όπως στο πεντάγραμμο, να διαβάζουν με κώδικες, όπως οι νότες, αλλά και να εξετάζουν προβλήματα σε διαφορετικό επίπεδο, όπως οι μουσικές συνθέσεις.
Παρατηρήστε και ελάτε να συζητήσουμε πως θα επιλέξει το κατάλληλο μουσικό όργανο :
∞ «Ακούστε» τη συμπεριφορά του παιδιού Ως πρώτο βήμα, παρατηρήστε τον τρόπο που κινείται και φέρεται στην καθημερινότητά του. Όταν παίζει, φωνάζει δυνατά κάνοντας γρήγορες και απότομες κινήσεις ή προτιμάει τη σιωπηλή ενασχόληση με το αντικείμενο που του έχετε δώσει? Όταν ακούει μουσική, εστιάζει σε έντονους και γρήγορους ήχους ή σε απαλές μελωδίες? Όταν διαβάζει, ψιθυρίζει ή ανεβάζει τον τόνο της φωνής του?
∞ Δώστε στο παιδί διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά ερεθίσματα. Αφήστε το ή βοηθήστε το να ακούσει περισσότερα από ένα είδη μουσικής και διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά όργανα, σε εναλλασσόμενες εντάσεις. Συνήθως τα μικρότερα παιδιά, «μιμούνται» τον ήχο που προτιμούν, είτε είναι μουσική, είτε είναι το ίδιο το όργανο. Βάλτε το να σας «αναπαραστήσει» τον ήχο που κάνει η μελωδία που απόλαυσε περισσότερο.
Μη διστάσετε να δοκιμάσετε το παιδί στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου
Επιλογές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:
Έγχορδα μουσικά όργανα Η ηλικία μετά περίπου τα 6έτη θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει έγχορδα μουσικά όργανα. Μπορείτε να επιλέξετε τη δημοφιλέστατη κλασική κιθάρα ή ακόμη, αν διαθέτει υπομονή , το βιολί. Οι χορδές της κιθάρας για παιδιά είναι πλαστικές, οπότε δεν θα ταλαιπωρήσουν τα τρυφερά παιδικά δάκτυλα. Τα μεγέθη ενός βιολιού ποικίλουν, ξεκινώντας από μεγέθη του ενός τετάρτου (¼), οπότε μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος, για να φτάνουν τα δάκτυλα του παιδιού στα σωστά σημεία. Η διάρκεια σπουδών και για τα δύο όργανα ανέρχεται στα 11 με 12 έτη, αναλόγως με την ευκολία εκμάθησης την οποία το παιδί θα επιδείξει. Η εκμάθηση βιολοντσέλου συνίσταται από τα 7 έτη και άνω, ενώ για το μπάσο, το οποίο απαιτεί περισσότερη σωματική δύναμη, θεωρητικά το παιδί θα πρέπει να έχει φτάσει στην ηλικία των 12 ετών.
Πληκτροφόρα μουσικά όργανα Το πιο γνωστό μουσικό όργανο που θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων είναι το πιάνο. Τα πληκτροφόρα μουσικά όργανα (και ειδικότερο το πιάνο) μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση μουσικής παιδείας για ηλικίες από 5 ετών και άνω. Η διάρκεια σπουδών για ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανέρχεται περίπου στα4 εως 6 ετη ενώ η ολοκλήρωση του πτυχίου ή διπλώματος στα 10 εως 14 έτη. Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να δοκιμάσει και το αρμόνιο, το οποίο έχει πιο μαλακά πλήκτρα και πιο εύκολη πρακτική, με πολύ μικρότερη διάρκεια σπουδών . Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ένα παιδί που μαθαίνει πιάνο, μπορεί να εξασκήσει και το αρμόνιο, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει.
Πνευστά μουσικά όργανα Τα πνευστά όργανα μια καλή βάση για να μάθουν να «διαβάζουν» μουσική, αλλά συνίστανται για παιδιά από 8 ή 9 ετών και άνω. Το πιο βασικό σημείο που πρέπει να προσέξετε, είναι το παιδί να έχει φτάσει σε ηλικία τέτοια, που να έχει πλέον όλα τα ενήλικα δόντια του, καθώς η εκμάθηση πνευστών μουσικών οργάνων απαιτεί πολύ καλό έλεγχο της αναπνοής, αλλά και καλή τοποθέτηση των χειλιών στις σωστές θέσεις γύρω από το επιστόμιο. Οι ασκήσεις αναπνοής, πάντως, επικεντρώνονται στην εξάσκηση από το διάφραγμα και κατά συνέπεια, δεν ταλαιπωρούν τον πνεύμονα. Τα πιο δημοφιλή πνευστά μουσικά όργανα είναι, ως προς τα ξύλινα πνευστά, το φλάουτο και το κλαρινέτο, ενώ ως προς τα χάλκινα πνευστά, η τρομπέτα. Επίσης, πριν την ηλικία των 9, μπορεί να διδαχθεί φλογέρα. Η διάρκεια σπουδών ανέρχεται περίπου στα 8 έτη. Όμποε μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 10 ετών, ενώ το φαγκότο, που είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο δεν κρίνεται κατάλληλο μέχρι το παιδί να κλείσει τα 12 έτη.
Κρουστά μουσικά όργανα Η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί την εκμάθηση κρουστών μουσικών οργάνων, όπως ντραμς, είναι γύρω στα 9 χρόνια του. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται σωματική δύναμη από το παιδί, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη βαρύτητα και τους φυσικούς μοχλούς του σώματός τους (βραχίονες, καρπούς, κλπ), για να πετύχουν τους επιθυμητούς ήχους. Αν ανησυχείτε για τον θόρυβο του μουσικού οργάνου αυτού, υπάρχουν στην αγορά ειδικά προστατευτικά που απαλύνουν τους εκκωφαντικούς ήχους. Η διάρκεια σπουδών ανέρχεται περίπου στα 6 έτη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις μικρότερες ηλικίες, από 6 μηνών εως 5 ετών χρησιμοποιούμε κρουστά όργανα κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτές τις ηλικίες όπως τύμπανα, μεταλόφωνα, ξυλόφωνα, μαράκες κ.α.
Παραδοσιακά όργανα. Η γνωριμία καθώς και η εκμάθηση της ελληνικής μουσικής παράδοσης που διεσώθη μέχρι την εποχή μας μέσα από μεγάλους μαίντορες, μελουργούς θα προσφέρει στον μαθητή μια πιο ολοκληρωμένη γνώση στην ζωντανή παράδοση του πολιτισμού μας που αρχίζει να λησμονιέται στο πέρασμα των χρόνων, όσο και σε μουσικές παραδόσεις της Εγγύς Ανατολής. Καποια από αυτά είναι το Παραδοσιακό τραγούδι τα Παραδοσιακά κρουστά (νταούλι, τουμπελέκι, μπεντίρ, τουμπί), Έγχορδα (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς) Έγχορδα νυκτά. ( ούτι, λαούτο, λύρα)
Παροτρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική, καθώς τα οφέλη από την ενασχόληση με την εκμάθηση μουσικών οργάνων είναι πολλαπλά. Εκτός της αδιαμφισβήτητης παιδείας που θα λάβει το παιδί, παράλληλα θα γυμνάζει τους μυς του σώματός του, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου του, πετυχαίνοντας υψηλότερα ποσοστά σε εξετάσεις και κατακτώντας τους στόχους του
Στο ΕΚΦΡΑΣΙΣ δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές μας να συμμετέχουν σε μουσικά Σύνολα και να δημιουργούν μουσικά γκρουπ , πέραν της εκμάθησης του μουσικού οργάνου της επιλογής τους ,κάνοντας εκδηλώσεις που πολλές φορές οργανώνονται αποκλειστικά από εκείνους!
Το ΕΚΦΡΑΣΙΣ έχει την δυνατότητα να παρέχει πτυχία σε όλα τα κλασσικά όργανα και την μονωδία σε όσους σπουδαστές επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν το πτυχίο ή το δίπλωμά τους, μέσω από συνεργασίες με κεντρικά ωδεία αναγνωρισμένα από το Ελληνικό κράτος και από τον διεθνή οργανισμό ABRMS.